Rot balans ayarı yaptırmak için servise giren araç, önce düzgünce yerleştirilip, lastiklerin durumuna bakılıyor. Sonra, ekseninde çevrilmek suretiyle, jantta vuruk veya lastiklerde tel kırıklığı olup olmadığı gözden geçiriliyor. Sökülen lastikler, bilgisayarla balans makinesinde 55 kilometre hızla döndürülüp, ayar ediliyor. Zamanla aşınmadan dolayı dengesi bozulmuş lastiklerin iş görmeleri için jant kenarına kurşun çakılıyor. Dışa statik, içe dinamik tesirli ağırlıklar konuluyor. Bunlar 5 gramla, 60 gram arasında değişiyor.

Bilgisayarlı sabit balans makinesine bağlanan tekerleğin hafif olan kısmı ve buraya ne kadar kurşun ağırlık takılması gerektiği ekranda görülür. Gerekli ağırlık takıldıktan sonra tekrar döndürülen tekerleğin ağırlık dağılımı tam olarak dengelendikten sonra işlem tamamlanır. Bu işlem dört tekerleğe de ayrı ayrı yapıldıktan sonra tekerlekler araca monte edilir.

Rot Balans Ayarı Bozuk mu?

Aracınızın Rot-Balans ayarının bozuk olduğu, yolda giderken hissedeceğiniz titreme veya aracın sağ veya sola doğru çekmesinden anlaşılır. Bu da sürücünün kendini güvende hissetmemesine neden olur. Genelde 5000-10000 km arasında düzenli olarak kontrol ettirilmesi gereken rot-balans ayarı, kasis veya çukur gibi, normal yol şartlarının dışında kullanım gösterildiğinde daha da sık aralıklar ile kontrol edilmesi gereken ve hayati bir ayardır.

Tekerlekler arası açı ve uzaklıkların eşitlenmesinin sağlandığı rot ayarı ile aracın sağa, sola çekmesi ve daha ileri durumlarda savrulması engellenir. Bununla birlikte teker dişlilerinin sıyrılmasından kaynaklı, lastiklerin daha çabuk eskimesi önlenir. Dönüş esnasında oluşan teker sesinin ortadan kalkması sağlanır.

Rot istasyonuna yerleştirilen araç için önceklikle tüm ihtimaller kontrol edilerek araçtaki sorunun rot ayarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı incelenir. Eğer, arıza rot ayarından kaynaklı ise, sensörler bağlanır ve bilgisayar yazılımı ile tespit sağlanır. Bunun ardından ayarlamalar yapılarak her iki tekerleğin birbirine paralel ve eşit uzaklıkta olması sağlanır.

Denge olarak çevireceğimiz balans ayarı ise, ağırlığın, araç tekerlerine eşit olarak dağılması demektir. Olası bir bozukluk durumunda, araç titremektedir. Hız arttıkça, titremede de artış gözlemlenmektedir. Balan ayarının bozuk olduğu bölgede, titreme daha fazla olmaktadır.

Rot Balans Ayarları Nasıl Doğru Yapılır?

Bu ayarların doğru yapılması için tüm tekerlekler araçtan sökülerek, jant, lastik ve basınç kontrolü yapılmaktadır. Bunların ardından bilgisayara bağlanan tekerleklerin hangi noktalarda denge kurmadığı saptanarak, doğru ağırlıklar eklenir ve denge yani balans sağlanmaktadır.